כחברת ניהול וייעוץ פיננסי שעובדת הרבה עם סטארטאפים, אחת הסוגיות השכיחות שאנחנו נתקלים בה היא… מי בעצם הבעלים של החברה?
השאלה הזו עשויה להשמע מובנת מאליה. הרי חברה צריכה להיות בבעלות האנשים שהקימו אותה, לא?
במקרים רבים זו אכן התשובה. רוב העסקים הוקמו על ידי יזם יחיד או מספר שותפים, לעיתים משפחה. אם אין סיבות מיוחדות (כמו מכירת החברה) העסק ימשיך להיות בבעלות האנשים שהקימו אותו, או קרובי משפחה שהשתלבו בעשיה או ירשו את העסק.
בעולם של סטארטאפים וחברות טכנולוגיות המצב קצת יותר מורכב. גם כאן החברה לרוב מוקמת על ידי גרעין של יזמים. אבל פיתוח מוצר טכנולוגי ושיווקו הוא תהליך שלוקח זמן רב, לפעמים שנים, ודורש סכומים גבוהים למשכורות, שרתים, כלי פיתוח, ועוד. לכן, כדי להתקדם בעשיה, רוב הסטארטאפים צריכים לגייס השקעה. כלומר, עליהם למצוא גוף כלשהו שיהיה מוכן לתת מכספו לחברה ובתמורה יקבל אחוזי בעלות עליה – משקיע פרטי (אנג'ל), קרן הון סיכון, חברה גדולה יותר, ועוד.
אז איך קובעים מי הבעלים של החברה?
בימים הראשונים של החברה, נושא הבעלות די פשוט, כל יזם מקבל חלק שווה מהבעלות. לעיתים אחד המייסדים תורם יותר או פחות, ובהסכמה בין השותפים מידת ההשקעה יכולה להתבטא בכמות המניות שאותו יזם מקבל בהתאם להשקעתו. המייסדים יכולים גם להחליט בשלב די מוקדם שהם מקצים חלק מהבעלות לעובדים בדמות אופציות לרכישת מניות.
אבל מה קורה כאשר נכנסים לחברה משקיעים? ומה אם להשקעות מסוימות יש יותר חשיבות מאשר לאחרות? לדוגמה, השקעות Seed או סבבי גיוס ראשוניים לרוב יהיו בסכומים נמוכים יותר מאשר סבבי גיוס מתקדמים, אבל חשיבותם קריטית – בלי המשקיעים הראשונים שמאמינים ברעיון ובאנשים החברה לא תוכל ליצור גרסה ראשונית למוצר שלה.
אז כיצד מחשבים את הבעלות בהתחשב במיקומה על ציר החיים של העסק, וכיצד משווים אותה לבעלות שנובעת מהשקעות גדולות יותר שמגיעות בהמשך הדרך?
כאן נכנס לתמונה כלי בשם טבלת הון, או Cap Table, שאנחנו מתחזקים עבור לקוחותינו ב- Danoy. טבלת הון עושה סדר בכל נושא הבעלות על החברה. מאחר וכל חברה היא סיפור פיננסי ייחודי, כל Cap Table יכולה להראות שונה מהאחרת. אף על פי כן, מספר פרמטרים לרוב יופיעו בה:
- זהות בעל המניות: כאן המקום להכניס את כל האנשים והגורמים שיש להם אחזקה כלשהי על החברה – היזמים, העובדים, קרובי משפחה, וגם המשקיעים השונים.
- סוג ההחזקה: מניות רגילות כמו שיש ליזמים, אופציות כמו שיש לעובדים, מניות מועדפות כמו שיש לחלק מהמשקיעים, ועוד.
- כמות מניות: מספר המניות שכל גורם מחזיק.
- אחוז הבעלות: בהתאם לכמות המניות, ולפעמים תוך שקלול סוג המניה.
ככל שהחברה מתקדמת בדרכה, מבצעת גיוסים ומצרפת משקיעים חדשים, טבלאות הון הופכות ליותר מורכבות. סוג המניות ועלותן משתנות מסבב לסבב, ויש להתחשב בדילול המניות לאורך כל הדרך. מאחר שמדובר בבעלות על עסק, אין מקום לטעויות ויש לתעד באופן מדויק כל שינויי בעלות ואת השפעתם על אחוז האחזקה של שאר הבעלים.
אנחנו ב- Danoy משמשים כמחלקת הכספים של סטארטאפים רבים, ומתמחים בתחזוקת Cap Tables. במידה וגם אתם צריכים מומחים פיננסיים שילוו אתכם בתהליכי הגיוס וחישוב הבעלות, צרו איתנו קשר.